Tr‘beskyttelse

Træbeskyttelse

Hvis dit udvendige træværk skal holde sig sundt i længden, skal det løbende vedligeholdes. Ellers får det let en uønsket påvirkning af vejr og vind eller kan blive angrebet af råd og svamp. Hos Sadolin Farveland kan du få det komplette Pinotex-program, der passer til alle typer træværk. Pinotex produkterne giver dit træværk den bedst tænkelige beskyttelse, og sikrer det mange år frem. Desuden er Pinotex træbeskyttelse let at arbejde med, så det bliver nemt for dig at pleje dit træværk.

Træ er smukt, men forgængeligt
Træ er et forgængeligt materiale, som kan angribes og nedbrydes på forskellig vis. Det kan resultere i et dårligt udseende eller i værste fald total nedbrydning af træet.

Konstruktiv træbeskyttelse
Den grundlæggende forudsætning for, at træet holder er, at det er konstrueret korrekt. En dårlig konstruktion kan ikke i længden reddes af nok så meget træbeskyttelse. Den vigtigste egenskab for en trækonstruktion er, at den skal hindre en vedvarende opfugtning af træet. Det vil sige, at den skal kunne lede vandet bort fra træet og sikre, at der kan komme luft til træet, så luftophobninger kan ventileres bort. Pinotex træbeskyttelse giver dit træværk en vandafvisende, men diffusionsåben overflade, så træet ” kan ånde”.

Træets nedbrydning
Solens ultraviolette stråler nedbryder træets cellestruktur. Vind og regn eroderer de nedbrudte cellelag, og træet får et gråt og forvitret udseende. Beskyttelse mod de ultraviolette stråler er derfor en af de vigtigste funktioner for træbeskyttelse. Jo mere farve (pigment) der er i træbeskyttelsen, desto større beskyttelse. Derfor må du aldrig bruge farveløs træbeskyttelse som slutbehandling. Nyt træ gives altid mindst to lag træbeskyttelse i den ønskede farve.

Pinotex systembehandling
Omfanget af især trin 1 og 2 afhænger af træest tilstand samt produktvalg. På en dårlig bund holder selv den bedste træbeskyttelse kun i kort tid. Derfor er det vigtigt at vurdere tilstanden af det træværk, der skal behandles.

  •  Er det ubehandlet eller tidligere behandlet?
  •  Hvilken trætype er det?
  • Er det friskt eller nedbrudt?

Når du kender disse svar, er det let at finde frem til de rigrige produkter og den rigtige behandling. Se mere her på hjemmesiden eller spørg i din Sadolin Farveland.

Sådan Pinotexer du
Det er ikke nok at vælge den rigtige Pinotex træbeskyttelse. Forarbejdet og påføringen skal også ske korrekt. Denne vejledning er generel og kan variere afhængigt af træets tilstand og produktvalg. Husk, at træ der er nedbrudt i dybden skal udskiftes, og at træet skal være helt tørt, inden der træbeskyttes.

Overfladen afvaskes grundigt med Sadolin Grundrens. Knaster og harpiksudsvedninger afskrabes og affedtes med cellutosefortynder.

Fjern begroninger med Sadolin Husrens. Små eller hårdt angrebne flader kan renses med Pinotex Trærens.

Fjern løst eller dårligt vedhæftende træbeskyttelse med et skrabejern. Gammel træbeskyttelse som stadig har god vedhæftning matslibes.

Fjern nedbrudte træfibre så evt. bart træ er friskt og bæredygtigt. Brug slibepapir eller stålkardesk.

Bart træværk grundes. Grunding sikrer altid den bedste vedhæftning for træbeskyttelsen. Der må ikke overgrundes.

Herefter påføres Pinotex træbeskyttelse som beskrevet på emballagen på de enkelte produkter.

Tips
Endetræet kan suge meget fugt, og skal derfor altid behandles med Pinotex Base inden videre behandling. Der påføres 3-4 gange.

Ønskes der et transparent udseende på træværk, der tidligere er behandlet med heldækkende maling eller træbeskyttelse, skal træværket renses helt i bund, så der fremstår rent frisk træ overalt. Dette gælder også, hvis man ønsker at skifte fra en transparent farve til en anden. Husk at træets tilstand og udseende altid vil påvirke farven, når der behandles med transparent træbeskyttelse.

Pleje af havemøbler
I dag findes der et bredt udbud af havemøbler i træ. De fleste er lavet af nåletræ eller forskellige former for ædeltræ. Især møbler af ædeltræ er blevet meget almindelige og populære. Fælles for alle havemøbler i træ er, at de kræver pleje og vedligeholdelse, når det oprindelige udseende ønskes bibeholdt.

Med Pinotex Ædeltræsolie og Nåletræsolie kan du opnå den optimale pleje af dine havemøbler, fordi de trænger dybt ind i træet, og mætter træets øverste lag uden at danne overfladefilm. Derved opnåes et naturligt udseende og en robust vandafvisende overflade. Som med alt andet træbeskyttelse gælder det, at farveløs træolie og træolie uden midler mod skimmelsvamp ikke yder tilstrækkelig beskyttelse.

Sådan afrenser du dine havemøbler
Hvis havemøblerne er meget snavsede eller misfarvede af skimmelsvampe rengøres de med Pinotex Trærens. Almindelig rengøring kan klares med Sadolin Grundrens.

Nedbrudte træfibre og gammel behandling med dårlig vedhæftning bortslibes. På misfarvede områder slibes ned til friskt træ.

Slibestøv og andet løst materiale fjernes med en hårdt opvredet fugtig klud. Når træet er helt tørt, er møblerne klar til at blive behandlet.

Sådan behandler du dine havemøbler
Nye havemøbler affedtes grundigt med f.eks. xylen eller cellulosefortynder for at fjerne evt. overskydende grundbehandling. Derved sikres en ensartet sugeevne, og du undgår skjolder.

Møbler, som ikke er imprægnerede, grundes først med Pinotex Base. Møbler af trykimprægneret træ samt møbler af ceder, teak og andet holdbart eksotisk træ behøver ingen grunding.

Afhængig af trætype påføres Pinotex Nåletræsolie eller Pinotex Ædeltræsolie. Påføring sker med pensel eller klud. Træolien omrøres grundigt før og under brug. Træolien skal påføres alle flader, så du undgår, at træet slår sig.

For optimal holdbarhed gentages behandlingen vådt-i-vådt med ca. 30 min. interval indtil træet er ensartet mættet overalt. Ca. 30 min. efter sidste behandling tørres overskydende olie bort. Alternativt kan behandlingen gentages efter 48 timer, når olien er hærdet.

Havemøblerne skal genbehandles 1-2 gange årligt efter behov. Ved genbehandling kan der laves et prøvestrøg på et mindre synligt sted for at teste farven. Bliver farven for kraftig, kan der fortyndes med farveløs træolie 1:2.

Tips
Vandrette flader er mest udsatte for solens UV-stråler. Ofte kan du nøjes med at genbehandle disse flader og f.eks. kun genbehandle de øvrige flader hver anden gang. Det gør det lidt lettere at vedligeholde.

Ønsker man at nedtone den røde farve i visse typer ædeltræ (f.eks. nyatoh eller meranti) kan man med fordel anvende farven Teak, hvorved træet vil fremstå mere brunt.

Havemøbler af træ opbevares bedst under tag om vinteren. Undgå opbevaring i opvarmede rum da det kan forårsage udtørring af træet.

Pleje af træterrasser
Træterrasser bliver, ligesom andet træ, nedbrudt i overfladen. Hvis de ikke behandles, vil de få revner samt et trist forvitret udseende. Pinotex Ædeltræsolie og Nåletræsolie er særdeles velegnet til pleje og vedligeholdelse af dine træterrasser, og sikrer en robust og vandafvisende overflade.

Sådan afrenser du
Belægninger og snavs fjernes med Sadolin Husrens. Misfarvninger og skimmelsvamp fjernes med Pinotex Trærens. Skyl efter med rigeligt vand.

Evt. nedbrudte træfibre bortslibes, så der fremkommer friskt træ.

Slibestøv og andet løst materiale fjernes. Derefter kan terrassen behandles.

Sådan behandler du din træterrasse
Nåletræ, som f.eks. lærk og fyr, der ikke er imprægneret, grundes med Pinotex Base. Trykimprægneret træ samt cedertræ, teak og andet eksotisk træ behøver ikke grundning.

Endetræ skal mættes grundigt med mindst 3-4 påføringer.

Optimal holdbarhed opnås ved at gentage behandlingen vådt-i-vådt med ca. 30 min. interval indtil træet er ensartet mættet overalt. Ca. 30 min. efter sidste behandling tørres overskydende olie bort. Alternativt kan behandlingen gentages efter 48 timer, når olien er hærdet.

Vedligeholdelse skal ske 1-2 gange årligt efter behov. Ved genbehandling kan der laves et prøvestrøg på et mindre synligt sted for at teste farven. Bliver farven for kraftig, kan der fortyndes med farveløs træolie 1:2.

Tips
Ved opsætning af nye terasser bør du behandle terrassebrædderne på begge sider inden opsætning. Behandling bør iøvrigt altid ske senest 14 dage efter opsætning.

Pleje af træfacader
Facader af ceder- og lærketræ er de seneste par år blevet et populært materiale til facadebeklædning. Begge træsorter kan behandles med almindelig Pinotex beskyttelse som indfarver træet. Men ofte er ønsket at bevare den naturlige farve. Derfor har Pinotex to 2 specialolier til ceder- eller lærketræ. Begge olier er let pigmenteret og tilsat UV-filter mod solens ultraviolette stråler. Det giver en god beskyttelse og holdbarhed.

Hvad er cedertræ?
Cedertræ er en speciel type nåletræ, som fra naturen har stor modstandskraft mod svamp og råd. Canadisk cedertræ, western red cedar, kan tåle at stå ubeskyttet, men vil få en grå patinering, som bliver gråsort ved optagelse af fugt. Skal dette undgås, kræver det en behandling af træet.

Hvad er lærketræ?
Lærketræ er en europæisk nåletræsart. Lærketræ har generelt en god holdbarhed, men har ikke samme naturlige beskyttelse mod råd og svamp som cedertræ. Det anbefales derfor at grunde lærketræ med Pinotex Base inden det behandles med Pinotex Lærketræsolie.

Sådan afrenser du
Belægninger og snavs fjernes med Sadolin Husrens. Misfarveninger og skimmelsvamp fjernes med Pinotex Trærens. Skyl efter med rigeligt rent vand.

Evt. nedbrudte træfibre og gammel behandling bortslibes, så der fremkommer friskt træ.

Slibestøv og andet løst materiale fjernes. Derefter kan den behandles.


Sådan behandler du din træfacade
Facader af lærketræ grundes med Pinotex Base. Facader af cedertræ behøver ingen grundning.

Facaden påføres Pimotex Cedertræsolie eller Pinotex Lærketræsolie. Påføring sker bedst på langs af træets åreretning. Nyt træ påføres 2 gange.

Endetræ skal mættes grundigt med mindst 3-4 påføringer.

Vedligeholdelse sker hvert 2-3 år efter behov. Bliver farven for kraftig ved genbehandling, kan der fortyndes med farveløs træolie 1:2.

andre tips og tricks

Sadolin Maling

Søger du en kompetent farvehandler med et bredt sortiment af forskellige farvenuancer, så er Sadolin-Glostrup det oplagte valg. Hos Sadolin-Glostrup har vi mange års erfaring

Læs mere

Hjælp til valg af autolak farvekoder

Bilmærke Beskrivelse Kodetype Alfa Romeo Under frontklap h. side 3 tal Audi Reservehjulsbrønd 4 tal/bogstaver BMW Dørfals 3 tal/bogstaver Chervolet Motor/handskerum 3 tal/bogstaver Dacia Dørfals

Læs mere
Young designer working with color palette

Hjælpevarer

Hvis ikke det rette værktøj giver det halve arbejde, giver det i hvert fald det pæneste resultat. Vi fører alle typer af malerværktøj og hjælperedskaber.

Læs mere
Scroll to Top

Valg af farve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.