Tapetsering

Tapetsering

Allerførst starter du naturligvis med at afdække gulv og møbler med afdækningsplast. Så kan du gå i gang. Generelt bør alt gammel tapet fjernes. Men hvis det gamle ikke sidder i for mange lag, hvis det er pænt jævnt, sidder godt fast og ikke er i en mørkere farve end det nye tapet, kan du nøjes med at slibe alle kanter med fint sandpapir, så de gamle kanter ikke ses under det nye tapet. Dette er især vigtigt at være omhyggelig med, hvis du skal opsætte glat tapet.

Gammelt tapet kan enten fjernes med en tapetafdamper eller ved at slå lange, tykke søm i en træklods og kradse godt op i tapetet på kryds og tværs med den. Smør derefter et tykt lag tapetklister på hele væggen. Sæt til slut afdækningsplast fast på hele væggen og lad det stå natten over. Så er det gamle tapet lige til at rive af dagen efter.

Alle huller spartles og ujævnheder slibes.

Hvis du er inde på den rå væg, forlimes med fortyndet tapetklister og grundpapir opsættes med 1 mm mellem banerne. Lad det tørre godt.

Gør rent og ryd op i rummet. Check, at tapetet har ens nr. og tryknr. Læs de sedler, som ligger i rullerne. Mål højden på væggene og banerne ud med en tommestok. (Væggene er ikke nødvendigvis lige høje over det hele!).

At tapetet skal stødes sammen betyder, at banerne placeres nøjagtigt og helt tæt ved siden af hinanden – uden at overlappe.

Mål en banes bredde ud fra et vindue og sær et mærke. Hæng en lodsnor ned fra loftet ud for mærket. Her begynder du.

Banerne klippes mindst 10 cm for lange og lægges forskubbet fra hinanden på tapetbordet med bagsiden opad. Sørg for, at banerne dækker tapetbordet helt, så der ikke senere kommer klister på forsiden af de næste baner. Brug en saks med lange skær.

Hvis tapetet har et meget stort mønster, skal du beregne flere ruller, end blot væggenes areal. Rapporten, d.v.s. det stykke, mønsteret faktisk fylder et givent antal gange på banen, gør, at du skal beregne rigeligt, da spildet er stort.

Klistret påføres først hele vejen ned på midten af banen, derefter ud mod siderne. Kom endelig helt ud på alle kanterne. Klister 2 – 3 baner ind ad gangen. Fold dem som vist og lad dem trække 5 – 15 min. – alt efter tapetets tykkelse.

Sæt banen fast foroven (uden at folde den nederste fold ud) og skub den forsigtigt det sidste stykke op mod loftet. Tryk tapetet fast og glat med tapetbørsten.

Fold derefter resten af banen ud. Glat først ned langs midten, derefter ud mod siderne. Fortsæt hele vejen ned.

Lav en fold med en lineal på det overskydende stykke bane ved fodpanelet. Løft det forsigtigt ud fra væggen og klip det præcist af.

Efterhånden som et par baner er sat op, aftørres de med en blød, fugtig svamp for overskydende klister. Tør også gulvet og fodpanelet.

Tapetser hen over kontakterne og skær dem fri. Ved dør- og vindueskarme klipper du fra banens kant og præcis hen til hjørnet af karmen. Klap derefter tapetet fast og skær det overskydende stykke af.

Ved radiatorerne klipper du slidser i banen fra bunden eller siden ud for radiatorens fæstningspunkter. Så kan tapetet let klappes på plads, uden at klippet ses.

Sæt tapetet op i forløb. Vent ikke med at tapetsere rundt om vinduer og døre. Tapetser i den retning lyset falder ind i rummet, så skygger fra kanter undgås.

Det er vigtigt, at væggene tørrer hurtigt, da for lang tørretid kan medføre syredannelser og dermed hule skjolder på tapetet. God udluftning og en rumtemperatir på 18-20°C er ideelt.

andre tips og tricks

Sadolin Maling

Søger du en kompetent farvehandler med et bredt sortiment af forskellige farvenuancer, så er Sadolin-Glostrup det oplagte valg. Hos Sadolin-Glostrup har vi mange års erfaring

Læs mere

Hjælp til valg af autolak farvekoder

Bilmærke Beskrivelse Kodetype Alfa Romeo Under frontklap h. side 3 tal Audi Reservehjulsbrønd 4 tal/bogstaver BMW Dørfals 3 tal/bogstaver Chervolet Motor/handskerum 3 tal/bogstaver Dacia Dørfals

Læs mere
Young designer working with color palette

Hjælpevarer

Hvis ikke det rette værktøj giver det halve arbejde, giver det i hvert fald det pæneste resultat. Vi fører alle typer af malerværktøj og hjælperedskaber.

Læs mere
Scroll to Top

Valg af farve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.