Lofter

Lofter

Der findes mange typer lofter og mange måder at behandle dem på. Er det er træloft, kan du male, bejdse eller lakere. Måske savner du hjælp til, hvordan du kan dække nikotin eller tørre fugtskjolder. Her kan du se, hvordan du får et smukkere loft.

Trælofter
Trælofter er smukke, og du kan vælge at frenhæve det på forskellige måder. Du kan male, lakere eller ludbehandle det. Hvis du vil bevare træets struktur og åretegning, men samtidig give loftet en smuk og spændende farve, kan du bruge Sadolin Trælasur, der er et godt alternativ til bejdse. Husk at du ikke må bruge træbeskyttelse indendørs.

Forarbejde
Inden du maler, bejdser eller lakerer dine lofter, skal de afvaskes med Sadoren. Når træet er tørt, skal det slibes. Træet er ved stuetemperatur, tørt efter ca. 24 timer. Du skal også slibe nyt træ. Træet slibes med fint sandpapir i længderetningen. Derefter skal du tørre træet godt af, så der ikke sidder slibestøv tilbage. Hvis der er harpiks på træet, kan du fjerne det med cellulosefortynder.

Sådan maler du dine trælofter
Er der mange knaster i træet, skal du grunde det med Sadolin Grunder – Isolering og vedhæftning.

Til færdigmalingen skal du bruge en korthåret pensel og male i træets længderetning. Det er vigtigt at komme ind i alle revner og sprækker. Det nemmeste er at bruge en pensel, men du kan i nogle tilfælde bruge en malerulle.

Til trælistelofter kan du bruge Sadolin Specialmaling, der giver loftet en blød, varm og hvid karakter. Fordelen er, at Sadolin Specialmaling har en isolerende virkning overfor nikotin, tørre vandskjolder og de fleste farvestoffer, der forekommer naturligt i træ.

Du opnår et ensartet og holdbart resultat ved at male to gange med færdigmalingen.

Lakerede lofter
Når du skal lakere dit loft, er det en fordel at bruge en vandbaseret lak som for eksempel Sadolin Interiør lak. Det betyder, at den tørrer hurtigt, at den er lugtsvag og nem at arbejde med. Desuden modvirker Sadolin Interiør lak, at træet gulner. Visse laktyper er næsten usynlige, når de tørrer op. Det er et spørgsmål om smag, hvilken type lak, man vælger. Spørg i din Sadolin Farveland

Sådan lakerer du dit loft
På et tidligere lakeret loft bliver du nødt til at prøve, om den nye behandling kan hæfte på den gamle. Lav en prøve på et mindre synligt sted. Når lakken er gennemtør, kan du prøve at kradse i overfladen med en negl. Du kan også sætte er stykke kraftigt tape på og flå det af i ét ryk. Hvis der sidder lak på tapen, er det tegn på, at den ikke hæfter og at du derfor er nødt til at slibe først. Hvis loftet er skjoldet eller på anden måde i dårlig stand, er du nødt til at slibe det ned, indtil du igen kommer ned til det rene friske træ.

Påfør lakken med en korthåret pensel og husk at stryge i træets længderetning. Du skal hele tiden male vådt i vådt. Det betyder, at du skal have så meget lak i penslen, at du hele tiden kan føre lak fra det våde område og over i det tørre. Gør trælisterne færdige på langs i hele rummet længde, 2-3 stykker ad gangen.

Hvis du giver loftet 2 lag lak, giver det et ensartet og holdbart resultat.

Gips og pudsede lofter
Hvis du både skal male vægge og loft, er det en god idé at starte med loftet. Når du dækker gulvet af, skal du bruge afdækningsplast- eller papir. Hvis du bruger aviser, kan du risikere, at tryksværten smitter af.

Sådan maler du gips eller pudsede lofter
For at vurdere den gamle malings kvalitet, skal du starte med at finde ud af, om loftet smitter af. Det kan du gøre ved at stryge med hånden eller en mørk klud over den gamle maling. Hvis farven smitter af, skal loftet først afvaskes. Større flager og løs maling fjerner du med en spartel.

Nikotinskjolder eller fedpletter afvaskes med Sadolin Sadoren og eftervaskes med varmt vand. Brug en svamp. Herefter skal du grunde på og omkring skjolderne med Sadolin Grunder – Isolering og vedhæftning. Lad loftet tørre 48 timer og grund igen, hvis skjolderne slår igennem.

Revner og ujævnheder udfylder du med SadoFiller. Dybe revner spartles ud af flere omgange. Det er bedst at bruge en bøjelig spartel. Når spartelmassen er halvtør, kan du udjævne kanterne med en fugtig svamp. På den måde undgår du skygger. Bagefter sliber du omhyggeligt med slibepapir i korn 180 og til sidst skal reperationerne males med Sadolin Grunder – Puds og beton.

Du skal først male med en pensel langs med lofts- og stukkanten. Hvis du kun skal male loftet, kan du bruge bredt afdækningstape. Mal 3-5 cm ind på selve loftet. Hvis du bruger pensel, skal du bruge et godt lag maling for at undgå striber.

Til de store loftsflader er det bedst at bruge en malerulle. For at fordele malingen bedst muligt, skal du male med et jævnt tryk. Du skal også huske at male i samme retning. De fleste lofter skal males to gange. Mal loft og kanter anden gang efter 2-3 timers tørretid.

For at gøre det nemmere, kan du få et teleskopskaft til malerullen. På den måde sparer du kræfter og slipper for at kravle og og ned af stigen.

Tips
Anbring et par lamper på gulvet. Ved at se på glansen i den våde maling, kan du bedre opdage, om der skulle være ”helligdage”.

andre tips og tricks

Sadolin Maling

Søger du en kompetent farvehandler med et bredt sortiment af forskellige farvenuancer, så er Sadolin-Glostrup det oplagte valg. Hos Sadolin-Glostrup har vi mange års erfaring

Læs mere

Hjælp til valg af autolak farvekoder

Bilmærke Beskrivelse Kodetype Alfa Romeo Under frontklap h. side 3 tal Audi Reservehjulsbrønd 4 tal/bogstaver BMW Dørfals 3 tal/bogstaver Chervolet Motor/handskerum 3 tal/bogstaver Dacia Dørfals

Læs mere
Young designer working with color palette

Hjælpevarer

Hvis ikke det rette værktøj giver det halve arbejde, giver det i hvert fald det pæneste resultat. Vi fører alle typer af malerværktøj og hjælperedskaber.

Læs mere
Scroll to Top

Valg af farve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.