Kvalitet af maling

Kvalitet af maling

Hvor slidstærk skal overfladen være?
skal den kunne rengøres ofte?
Må den ikke kunne smitte af?
Skal den holde i årevis?
Ønsker du en blank eller mat overflade?

Besvarelsen på disse spørgsmål vil naturligvis afhænge af hvor i hjemmet du skal male.

Hvis det er stuen, børneværelset, køkkenet eller badeværelset, der skal “have en tur”, kræves en stærk og holdbar maling, der tåler slid og rengøring. Hvis det derimod er rum, der ikke benyttes så meget, f.eks. kælder eller udhus, så kan du sikkert nøjes med en billigere og mindre robust maling.

Maling er ikke bare maling
Der er stor forskel på maling. Uanset hvilket anvendelsesområde malingerne er beregnet til, så skal du være opmærksom på kvaliteten. Det kan være svært at se om en maling er god eller mindre god, før du begynder, så forhåbentlig vil dette lille “kursus” gøre det nemmere for dig at vælge, næste gang du skal sætte hjemmet i stand.

Skal du vælge acryl(plast)maling- eller alkyd(olie)maling?
Det må anbefales, at du benytter acrylmaling mest mulig. Den er det mest skånsomme for miljøet (de fleste acrylmalinger indeholder ikke organiske opløsningsmidler). Den sparer dig for lugtgener, den tørrer hurtigt, og hvis du drypper, kan pletterne hurtigt fjernes med en våd klud. Pensler og værktøj kan rengøres i sæbevand, og malingen er nem at arbejde med.

Men der er emner og steder, hvor det stadig må anbefales, at du bruger den “gammeldags” alkydmaling. Den danner en hård og helt lukket overflade, som er robust, rengøringsvenlig og vandafvisende. Den bruges f.eks. i brusekabiner. I modsætning til acrylmaling er alkydmalingen længe om at tørre og hærde, den lugter ikke godt og har tendens til at guldne med tiden. Og så skal du bruge terpentin, når pensler og værktøj skal renses.

Dækker dyr maling bedre end billig?
Malingens evne til at dække behøver ikke have noget at gøre med kvaliteten, men hvis du kunne lave en lille test, f.eks. 4 forskellige “plastmaling (acryl) til lofter, hvid” – til 4 forskellige priser, vil du sikkert kunne konstatere, at den dyreste maling dækker bedst og drypper mindst. Men, som nævnt behøver dækevnen ikke have noget med kvaliteten at gøre. Farvepigmenterne i maling har nemlig stor betydning for, hvor godt malingen dækker. F.eks. er mange gule nuancer svære at få til at dække, fordi gule farvepigmenter er meget transparente (gennemsigtige) – og så kan det være svært at få et pænt resultat, hvis ikke underlaget er i orden – måske ligefrem grundmalet først.

Der er stor forskel på en dyr og en billig maling
En god acrylvægmaling vil “afvise” støv og snavs, kunne rengøres grundigt, uden der bliver “blanke” pletter, og den vil holde det smukke udseende i årevis. En billig plastmaling vil derimod næsten “suge” skidt til sig, og du vil kunne se mærker efter sæbevandskluden, når du har fjernet pletter.

Det vil sige, at du skal male oftere i rum med “stærk trafik”, hvis du vælger den “billige løsning” – og for hvert lag maling du påfører, stiger risikoen for afskalninger. Men ethvert hus/lejlighed har sikkert rum, der ikke “slides” så meget – og der kan det være fornuftigt at spare på kvaliteten.

Glansgrader
Glansgrader er et udtryk for lysets refleksion. D.v.s. jo mere “lukket” og glat malingslaget er (i tør tilstand), jo højere glans. Tænk på forskellen mellem et stykke almindeligt vinduesglas og et refleksfrit glas. På det refleksfrie glas virker overfladen næsten “ru” – hvilket bevirker at lysstråler ikke kan tilbagekastes.

Matte flader
Matte overflader har den fordel, at det “slører” små ujævnheder og er refleksfrit. Derfor bruges hel dødmatte malingskvaliteter ofte på lofter. I loftet er det jo ikke vigtigt, at overfladen er glat og rengøringsvenlig, men det er vigtigt at loftet ikke tilbagekaster uheldige reflekser til andre dele af rummet.

Ulempen ved den helt matte flade er selvfølgelig, at den mikroskopiske ruhed i malingslaget ikke afviser støv og snavs, og at du, hvis du forsøger at fjerne pletter med en klud eller børste, vil “fylde porerne op” med snavset sæbevand.

Blanke flader
Malings-kvaliteter med høj glansgrad vil danne en glat og lukket overflade, der er mere praktisk, d.v.s. smudsafvisende, rengøringsvenlig og robust overfor stød og slid. Det stiller ganske store krav til underlagets beskaffenhed. En blank maling vil fremhæve små ujævnheder, tapetoverlapninger, reparationer og andre småskavanker, netop fordi lyset bliver reflekteret.

Praktisk eller smukt?
Når du vælger maling skal du også tage højde for, at der er stor forskel på, om du bruger acrylmaling (plast) eller alkydmaling (olie).

En helblank plastmaling er ikke helt så smudsafvisende som en helblank alkydmaling.

Det skyldes, at plastmaling generelt er mere porøs i overfladen, hvor alkydmaling danner en hård og tæt “malingsfilm”. Så det er altså kun indenfor samme type maling, du kan sammenligne glansgrader.

En plastvægmaling med en glansgrad på 20 er betydeligt mere praktisk end en plastvægmaling med en glansgrad på 5.

andre tips og tricks

Sadolin Maling

Søger du en kompetent farvehandler med et bredt sortiment af forskellige farvenuancer, så er Sadolin-Glostrup det oplagte valg. Hos Sadolin-Glostrup har vi mange års erfaring

Læs mere

Hjælp til valg af autolak farvekoder

Bilmærke Beskrivelse Kodetype Alfa Romeo Under frontklap h. side 3 tal Audi Reservehjulsbrønd 4 tal/bogstaver BMW Dørfals 3 tal/bogstaver Chervolet Motor/handskerum 3 tal/bogstaver Dacia Dørfals

Læs mere
Young designer working with color palette

Hjælpevarer

Hvis ikke det rette værktøj giver det halve arbejde, giver det i hvert fald det pæneste resultat. Vi fører alle typer af malerværktøj og hjælperedskaber.

Læs mere
Scroll to Top

Valg af farve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.