Husrens

Husrens

Husets udvendige træværk optager fugt fra luften og fra nedbør. Jo mere tørt træet er, jo mere fugt kan det optage. Og netop fugt og manglende ventilation er hovedårsagen til skader på træværk. Bliver træet fugtigt, udvider det sig. Når det igen tørres af solen, trækker det sig sammen, og der opstår revner og sprækker, der danner perfekt grobund for belægninger. Derfor skal træværket beskyttes med en grunding og en overfladebehandling som f.eks. maling eller træbeskyttelse. Men det kræver naturligvis, at træet er rent og fri for begroninger, før du går i gang.

Begroninger ses som en grøn, græslignende belægning eller som mørke pletter. Især på de steder, hvor træer og buske skygger for solen, på nordvendte sider og hvor der i øvrigt er megen fugt.

Begroninger skader ikke træet direkte, men de breder sig som en stor sammenhængende masse, der forhindre fugten i at slippe væk. Svampesporer spredes med vinden, og alt træ er “smittet” -men kun der hvor svampene får næring, altså bl.a. fugt, kan de spire. Og disse svampeangreb ødelægger træværket.

Derfor skal du bruge husrens. Husrens nedbryder begroningerne på overflader af træ-, murværk, tagplader, cementfliser og lignende. Samtidig har husrens langtidseffekt, så den beskytter mod nye angreb af begroninger.

Forarbejde
Tidligere overfladebehandlet træ rengøres med husrens. Husrens skal ikke fortyndes, hvis den skal bruges på træ-, murværk og tagplader. Den påføres i et tyndt lag med en stor pensel.

Specielt om fliser
Husrens kan fortyndes med en del vand til en del husrens og vandes ud på fliserne. Benyt en vandkande med spreder.

Efterbehandling
Efter 3-4 dage kan rester af begroninger fjernes med en stiv børste, evt. afvaskning med vand. Hvis bunden ikke er ren, kan behandlingen gentages.

Nu er overfladen klar til at blive overfladebehandlet, og du har samtidig forebygget nye angreb af begroninger.

Tip 
Brug handsker når du arbejder og hold børn og husdyr på afstand til husrensen er tørret ind.

Fugtmåler
I Sadolin Farveland kan du låne en fugtmåler, så du kan sikre dig, at træet er tørt inden du går igang med behandlingen.

Fugtmåleren har 2 tynde “ben”, der stikkes ind i træets årer på langs forskellige steder, for aflæsning af træets fugtindhold.

Tommelfingerreglen er, at fugtindholdet ikke må overstige: Vinduer og døre: 12% dog ± 3%. Øvrigt udvendigt træværk: 18%. Vær især opmærksom på endetræ og vandrette overflader.

Uden at blive alt for teknisk kan vi fortælle, at f.eks. en træsort som rødgran kan holde ca. 40-70 år ubeskyttet i fri luft (uden kontakt med jord), men at den kan holde i helt op til 900 år, hvis den til stadighed holdes tør.

Det danske vejrlig skal nok sørge for, at vi ikke kan holde vores udvendige træværk tørt til stadighed, men… det kan altså godt betale sig at behandle sit træværk og prøve at holde det fri for fugt.

andre tips og tricks

Sadolin Maling

Søger du en kompetent farvehandler med et bredt sortiment af forskellige farvenuancer, så er Sadolin-Glostrup det oplagte valg. Hos Sadolin-Glostrup har vi mange års erfaring

Læs mere

Hjælp til valg af autolak farvekoder

Bilmærke Beskrivelse Kodetype Alfa Romeo Under frontklap h. side 3 tal Audi Reservehjulsbrønd 4 tal/bogstaver BMW Dørfals 3 tal/bogstaver Chervolet Motor/handskerum 3 tal/bogstaver Dacia Dørfals

Læs mere
Young designer working with color palette

Hjælpevarer

Hvis ikke det rette værktøj giver det halve arbejde, giver det i hvert fald det pæneste resultat. Vi fører alle typer af malerværktøj og hjælperedskaber.

Læs mere
Scroll to Top

Valg af farve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.