Inspiration

Farveinspiration

Skabelondekorationer kan bruges på næsten alle overflader, fx på vægge, døre, karme, møbler. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du dekorerer overflader, der er udsat for slitage (f.eks. bordplader) skal du lakere med klar lak, når din dekoration er gennemtør.
 
Du skal bruge følgende materialer: Skabeloner i klar plast. Acrylmaling. Skabelonpensler eller hjemmelavede skumgummisvampe (se Tips). Husk at du skal bruge 1 pensel/svamp pr. farve! (Dekorationerne kan også laves med spraymaling, se Tips).
Bunden skal være nymalet eller grundigt rengjort med et special- rengøringsmiddel (se Tips).
 
Lav en prøve på et stykke papir inden du går i gang med den rigtige dekoration. Det vigtigste er nemlig tålmodighed og akkuratesse – så kan alle få et flot resultat. Så skal du afmærke nøjagtigt, hvor skabelonerne skal placeres.
 
Mål op og sæt mærker med en svag blyant eller et stykke kridt – brug eventuelt vaterpas og/eller lodsnor (se Tips). Skabelonens placering er vigtig – især hvis du skal lave friser på væggen. Her skal du nemlig enten lave fortsættelser i hjørnerne eller lave vinkelrette fortsættelser langs kanterne.
 
Sådan fortsætter du over et hjørne
Sæt maskeringstape (se Tips) helt op i hjørnet i begge sider, så din dekoration får en pæn lige afslutning ca. 2 cm fra selve hjørnet. Husk at fjerne tapen før malingen er tør.
 
Sådan laver du vinkler
Mål og tegn en svag blyantsstreg i en vinkel på 45 grader fra frisens overkant og sæt maskeringstape på undersiden af stregen. Dup farven helt ud på tapen. Fjern afdækningen og lad arbejdet tørre. 
 
Sæt så tape på den anden side af stregen (der hvor dekorationen er færdig) og fortsæt som før.
 
Dekorering
Fjern forsigtigt skabelonens udstansede dele. Sæt den fast efter dine blyants- eller kridtmarkeringer. Husk – hvis du skal lave en frise – at afdække hjørnet eller vinklen først! Skabelonen fastgøres enten med maskeringstape eller en speciel spraylim der ikke er permanent (fås i forretninger der handler med tegneartikler).
 
Dyp spidsen af penslen eller svampen i maling og fjern overskydende farve ved at ”tørre af” i et stykke køkkenrulle. Penslen/svampen skal være næsten tør, før du begynder at fylde felterne ud.

Hold penslen/svampen lodret. Du skal altså ikke male – men duppe felterne – ellers risikerer du, at kanterne bliver uskarpe og at der trænger maling ind på bagsiden af skabelonen.

OBS: Skulle det ske – så skal skabelonen vaskes grundigt og tørre før du fortsætter.

Husk at bruge en ny pensel/svamp for hver farve. Og leg lidt med farverne: Hvis du dupper hårdt med penslen/svampen påfører du mere maling og dekorationen bliver mørkere. På den måde kan du – med den samme nuance – give dekorationen forskellige farvespil.
Når alle felter er udfyldt, løfter du forsigtigt skabelonen væk og kontrollerer, at bagsiden er ren, før du flytter den til din næste afmærkning.
 
Hvad er en lodsnor?
Tag en lang snor og bind en tung genstand (f.eks. en saks) i den ene ende. Hæng den op (f.eks. med et lille søm) og snoren er lodret!
 
Hvad er et specialrengøringsmiddel?
Et specialrengøringsmiddel er et koncentreret rengøringsmiddel, der fortyndes med vand. Det fjerner effektivt alle former for snavs, fedstoffer, nikotin, olier m.v. – dog ikke voks og ren silikone. Desuden er det lugtsvagt og miljøvenligt. Det er langt mere effektivt og behageligt at bruge end gammeldags salmiakvand. Efter brug skal overfladen skylles med vand. Husk: Rengøringsmidler løsner snavs – vand fjerner det!
 
Hvad er maskeringstape?
En specialtape, som ikke er stærkt klæbende. Den er flytbar – selv fra papiroverflader.
 
Sådan bruges spraymaling:
Felterne kan naturligvis også fyldes ud med spraymaling. Dette kræver blot, at du dækker meget grundigt af inden du går igang. Sæt afdækningspapir fast langs skabelonens 4 sider og spray med forsigtige bevægelser i meget tynde lag. Vær opmærksom på at malingen forstøves og ”flyver” rundt i rummet – så husk afdækning af gulv og møbler, hvis du bruger spraymaling på væggene. Metoden egner sig bedst til små emner, der kan flyttes udendørs!
 
Sådan fremstiller du hjemmelavede skumgummisvampe:
Klip en engangsvaskeklud over på midten og rul den sammen til en pølse. Bøj den på midten og saml den med en elastik ca. 3 cm fra bøjningen. Lav en til hver farve.

andre tips og tricks

Sadolin Maling

Søger du en kompetent farvehandler med et bredt sortiment af forskellige farvenuancer, så er Sadolin-Glostrup det oplagte valg. Hos Sadolin-Glostrup har vi mange års erfaring

Læs mere

Hjælp til valg af autolak farvekoder

Bilmærke Beskrivelse Kodetype Alfa Romeo Under frontklap h. side 3 tal Audi Reservehjulsbrønd 4 tal/bogstaver BMW Dørfals 3 tal/bogstaver Chervolet Motor/handskerum 3 tal/bogstaver Dacia Dørfals

Læs mere
Young designer working with color palette

Hjælpevarer

Hvis ikke det rette værktøj giver det halve arbejde, giver det i hvert fald det pæneste resultat. Vi fører alle typer af malerværktøj og hjælperedskaber.

Læs mere
Scroll to Top

Valg af farve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.