Gulve

Gulve

Her kan se, hvordan du selv kan gøre dine gulve smukkere. Har du fx tænkt på, at du også kan male dit betongulv? Eller male et smukt mønster på dit trægulv?

Farvesikring
Sadolin Farveland kan tilbyde at huske for dig, hvilke produkter du bruger til dit gulv. Så bliver det lettere for dig næste gang, du skal male eller lakere. Eller det bliver lettere for dem, du sælger din bolig til. Det, og meget mere, kalder vi Farvesikring. Læse mere om, hvad Farvesikring betyder for dig.

Tidligere lakerede eller malede trægulve
Når dine lakerede eller malede trægulve er ved at være slidte og kedelige, er det tid til at renovere dem. Hvis dit lakerede gulv er slidt igennem, får du det bedste resultat ved at slibe hele den tidligere behandling af. Ellers kan du risikere, at de gamle slidmærker kan ses, fordi mærkerne fremstår som mørkere gennem den nye klarlak. Hos Sadolin Farveland kan du leje en slibemaskine.

Sådan lakerer eller maler du dine tidligere behandlede gulve
Gulvet renses for løstsiddende malings- og laklag.

Overfladen rengøres grundigt med Sadolin Sadoren. Du skal især være opmærksom på snavs og fedt på køkkengulve. Gulvet vaskes igen med eddikevand i blandingsforholdet 2 dl 32% eddike til 10 l vand. Efterskyl med rent vand. Lad gulvet tørre i 24 timer, så al fugt fordamper fra revner og sprækker.

Slib gulvet i træets længderetning. Derefter skal du støvsuge med børstemundstykke og til sidst fjerne de sidste rester af slibestøv med en hårdt opvredet klud. Lad det tørre igen.

Du skal finde ud af, hvilken type lak eller maling gulvet blev behandlet med sidste gang. Mal en prøve i et hjørne eller bag en dør, og lad den tørre. Prøv så, når den er hærdet, at sætte et kraftigt stykke tape på og flå det af igen. Hvis lakken eller maligen løsner sig, kan det være fordi det produkt du vil anvende, ikke er foreneligt med det, der tidligere er brugt. Det kan også være fordi forarbejdet ikke er gjort grundigt nok. Hvis lakken ”kryber” eller laver ”sildeøjne” er det oftest pga. utilstrækkelig slibning eller rengøring.

Nedslidte eller bare pletter skal grundes med fortyndet lak eller maling, før du behandler hele gulvet. Lad pletterne tørre, før du fortsætter. Nu er gulvet klar til færdigbehandling.

Langs paneler og vægge kan der formales eller lakeres med en kanttrimmer. Det giver en 7-8 cm bred bane, så du slipper for at gå helt tæt på kanten med rullen eller penslen. Til gulvfladerne skal du bruge en flad korthåret pensel eller en malerulle, der er specielt egnet til den type maling, du skal bruge. Mal 2-3 brædder ad gangen i hele rummets længde. Lad det tørre og mal igen 1 til 2 gange. Tørretiden kan du finde på emballagen.

Lakering og maling af ubehandlede eller nye trægulve
Dit ubehandlede eller nye trægulv kan blive rigtigt flot, hvis du maler eller lakerer det. På den måde bliver det modstandsdygtigt overfor pletter og vil holde sig flot længere.

Sådan lakerer eller maler du dit ubehandlede trægulv
Et rent og tørt gulv giver den bedste forudsætning for et godt resultat. Vask det derfor grundigt med Sadolin Sadoren og efterskyl med vand. Lad det tørre i mindst 24 timer, så der ikke er fugt i revner og sprækker.
Hvis der er mørke skjolder på dit ubehandlede gulv, kan de bleges. De mørke skjolder kan være opstået, fordi gulvet er slidt, eller fordi det har fået en mindre vandskade. Pletterne kan bleges med oxalsyre i forholdet 50 gram til 1 liter varmt vand.

Hvis overfladen føles ru, har træet rejst sig, og en slibning er nødvendig. Du skal slibe med sandpapir i træets længderetning. Eventuelle harpiksklatter, kan du fjerne med cellulosefortynder. Støvsug det grundigt og tør gulvet over med en hårdt opvredet klud. Lad det tørre igen.

Nu skal gulvet grundes med ufortyndet lak eller maling. Husk at læse anvisningen på emballagen.

Efter tørring skal gulvet mellemslibes og støvsuges for at fjerne slibestøv.

Gulvet skal nu færdigbehandles med ufortyndet lak eller maling. Lakér eller mal 2-3 brædder ad gangen i hele rummets længde. Det bliver bedst, hvis du lakerer eller maler vådt i vådt. Det betyder, at du hele tiden trækker den våde maling med over på et nyt tørt stykke. Du kan bruge en flad, bred pensel eller en korthåret malerulle, der er specielt egnet til den type maling eller lak, du bruger. For at opnå en god slidstyrke, skal du færdigbehandle gulvet to gange.

Tips
Lakker og malinger der er vandopløselige, skal påføres i et fyldigt lag. Produkter, der indeholder opløsningsmidler, skal derimod påføres i ret tynde lag.

Maling af betongulve
Et kælder- eller bryggersgulv behøver ikke være kedeligt. Prøv Sadolin Gulve – Træ og beton i én af de spændende farver. Og læg et smart tæppe eller løber ovenpå. Det liver op!

Men inden du maler gulvet, skal du spartle større revner og huller. Start med at slibe gammel maling væk omkring revnen, for så binder spartelmassen bedre. Støvsug grundigt og rens af med Sadolin Sadoren. Fyld revnen med Husfix. Efter 5 timers tørretid, skal du slibe grundigt med slibepapir i korn 220.

Sådan maler du betongulvet
Gulvet skal være tørt, inden du maler. Når kældergulvet skal males, starter du med fugtprøven: Læg en plastpose på gulvet og sæt tape rundt i alle kanter. Lad det ligge i 3-4 døgn. Er gulvet mørkere under posen, er der fugt tilstede. Check hvorfor! Malingen skaller af, hvis der er fugt i gulvet.

Rengør gulvet med Sadolin Sadoren. Brug et motorvaskemiddel til at fjerne evt. oliepletter.

Skrab alle ujævnheder og evt. gammel løs maling væk med en bred flad spartel. Støvsug grundigt inden du maler.

Grundmal op til væggen med fortyndet Sadolin Gulve – Træ og beton. Fortyndes i forholdet 2:1 med vand. Mal med en flad pensel.

Mal gulvet 1. gang med fortyndet Sadolin Gulve – Træ og beton. Brug rulle med forlængerskaft for at få den bedste arbejdsstilling. Efter minimum 24 timers tørring maler du anden gang med ufortyndet Sadolin Gulve – Træ og beton. Du må gå forsigtigt på gulvet efter 24 timer. Men lad det helst tørre 1-2 uger, inden du begynder at indrette rummet og belaste overfladen.

andre tips og tricks

Sadolin Maling

Søger du en kompetent farvehandler med et bredt sortiment af forskellige farvenuancer, så er Sadolin-Glostrup det oplagte valg. Hos Sadolin-Glostrup har vi mange års erfaring

Læs mere

Hjælp til valg af autolak farvekoder

Bilmærke Beskrivelse Kodetype Alfa Romeo Under frontklap h. side 3 tal Audi Reservehjulsbrønd 4 tal/bogstaver BMW Dørfals 3 tal/bogstaver Chervolet Motor/handskerum 3 tal/bogstaver Dacia Dørfals

Læs mere
Young designer working with color palette

Hjælpevarer

Hvis ikke det rette værktøj giver det halve arbejde, giver det i hvert fald det pæneste resultat. Vi fører alle typer af malerværktøj og hjælperedskaber.

Læs mere
Scroll to Top

Valg af farve

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.